Vad ingår i storstädning?

En storstädning är som namnet indikerar en större städning än en normal underhållsstädning. Det är en städning som görs med längre intervaller för att säkerställa att de ytor som normalt sett inte städas veckovis eller ens månadsvis också får sig en uppfräschning med jämna mellanrum. Att genomföra detta ibland förbättrar levnadsmiljön i din bostad.

Vilka moment ingår normalt i en storstädning?

En storstädning är som sagt en mer omfattande städning jämfört med en vanlig städning. I tillägg till de moment som ingår i en vanlig underhållsstädning, så tillkommer det lite mer djupgående städning. Exempelvis rengöring av socklar, lister, dörrar och dörrkarmar genomförs i samtliga rum. Garderober städas ovanpå och invändigt i den mån det går. Element, fönsterbänkar och trösklar rengörs. Möbler, lampor, hyllor och tavlor dammas av. Fönster putsas på samtliga sidor.


När det gäller kök, tillkommer fler moment. Ugn inklusive plåtar och galler rengörs, kyl och frys avfrostas och städas. Diskmaskin och köksfläkt med tillhörande ventil rengörs. Kranar och vattenlås bör även ses över och rensas. När det gäller köksinredning så tvättas skåp, lådor och bänkar åtminstone utvändigt. För toaletten så tillkommer hantering av badkar, handfat, toalett, dusch och väggar. Tvättmaskin och torktumlare städas samt vattenlås, kranar och vattenledningar.

Hur genomförs en storstädning smidigast?

Då en storstädning är ett omfattande arbete, är det en fördel att ha en plan skapad för arbetet. Det finns färdiga checklistor att hämta på nätet som kan användas som utgångspunkt. När det gäller själva arbetet, är det bäst att ta ett rum i taget för att stegvis kunna slutföra städningen. Det gör det även enklare att kunna pausa städningen då andra aktiviteter behöver hanteras, innan du återgår till arbetet.


När du valt vilket rum du börjar med, bör du starta med att rensa upp i rummet. Samtliga lösa saker som ligger i rummet bör flyttas till sin rätta plats innan du påbörjar städningen. Det kan även vara en idé att inför storstädningen göra en utrensning av saker du vill göra dig av med. När du sedan sätter igång med arbetet, så följer du din checklista för att säkerställa att alla moment genomförs.

Andra tips kring storstädning i Ludvika

En storstädning är ett omfattande arbete som förutsätter att det finns en bra plan för städningen, för att den ska genomföras på ett bra sätt. Det är en idé att fundera över om du vill anlita hjälp för arbetet. En professionell aktör har etablerade rutiner för en storstädning och kommer genomföra detta mer effektivt än om du gör det på egen hand. Det är även möjligt att använda RUT-avdrag för din storstädning. Välkommen att kontakta oss på Arbetskällan!

Kontakta oss på Arbetskällan

Är du intresserad av att anlita vår städ- och flyttfirma i Ludvika eller i närliggande orter? Fyll i formuläret nedan så tar vi fram en prisvärd lösning för just dina behov!